Home Cum comand? Plati si livrari Contact Cere oferta pret
Transport gratuit www.uleideulei.ro
Tot ce trebuie sa stii despre uleiul de motor Tot ce trebuie sa stii despre uleiul de motor

Cati dintre noi nu ne-am uitat vreodata pe eticheta unui bidon de ulei de motor fara sa intelegem ce reprezinta,de fapt,acele cifre si litere?
Vom incerca sa explicam pe intelesul tuturor aceste informatii pentru a elimina confuziile cauzate de  povestile "din popor" ale asa zisilor cunoscatori sau "mecanici auto" !


 

Sa studiem pentru exemplu eticheta unui bidon de ulei de motor Valvoline SynPower "5W40".
Numele brandului de ulei: Valvoline ;
Numele gamei : SynPower ;
Clasa de vascozitate: SAE 5W40 ;
Compozitia uleiului: full sintetic ;  
Nivel de performanta dupa API si ACEA : API: SM/CF ; ACEA A3/B4 ;
Aprobari ale fabricantilor de motoare: MB 229.3 ; VW 502.00 / 505.00 ;

Ce reprezinta SAE?
Clasele de vascozitate ale unui ulei de motor sunt stabilite de SAE - Societatea Inginerilor din Industria Constructoare de Autovehicule
In cazul nostru explicam 5W40:
1. "5" reprezinta gradul de vascozitate al uleiului la rece ;
2. Litera W provine de la englezescul "Winter" care inseamna "iarna" ;
3. "40" reprezinta gradul de vascozitate al uleiului la cald ;
Asadar, cu cat indicele de vascozitate la rece sau la cald este mai mic,cu atat vascozitatea uleiul este mai mica si vice-versa.

Clase de vascozitate recomandate uleiurilor de motor in functie de temperatura

Daca uleiul satisface cerintele unei singure clase de viscozitate, uleiul se numeste monograd.( ex.SAE 30 sau SAE 40 cunoscute in Romania sub denumirea de "M") Uleiul multigrad este uleiul care satisface cerintele mai multor clase de viscozitate.
De exemplu un ulei 15W-40 va asigura o pornire la rece similara cu un ulei din clasa 15W si se va comporta la temperaturi ridicate ca un ulei din clasa 40. Cu toate acestea clasa de viscozitate nu ne spune nimic despre calitatea unui ulei de motor.
Aceasta depinde de compozitia uleiului. Un lubrifiant auto poate avea la baza un ulei mineral, sintetic sau semi-sintetic. Uleiul mineral poate fi obtinut printr-o prelucrare fizica sau chimica (acest procedeu este numit Hidrocrack).
Uleiurile sintetice pot fi obtinute din esteri sintetici sau polialfaolefine (PAO).Un lubrifiant mai poate contine aditivi, ca de exemplu: agenti antispumare, detergenti, dispersanti, aditiv antioxidanti si anticorozivi. De regula se poate spune ca uleiurile sintetice sunt superioare celor minerale, ceea ce nu inseamna ca este cel mai potrivit pentru motorul dvs. Nivelul de performanta ne spune mult mai mult despre calitatea unui lubrifiant. Acestea pot fi dupa API sau ACEA.

Ce este API?

American Petroleum Institute este asociatia nationala ce reprezinta industria Americana de petrol si gaze naturale sub toate aspectele ei.
API asigura licentierea uleiurilor de motor si a sistemului de certificare (EOLCS). Este un program de licentiere si certificare voluntar ce autorizeaza producatorii si comerciantii de uleiuri de motor ce indeplinesc cerintele necesare pentru a putea folosi insemnele de calitate API.
Ce inseamna evaluarea API?
Sistemul de clasificare API furnizeaza informatii privitoare la uleiul de motor. Litera "S" urmata de o alta litera (de exemplu "SM") indica faptul ca uleiul este potrivit pentru motoare cu aprindere prin scanteie(pe benzina). Uleiurile SL sunt superioare uleiurilor SF prin mai multe criterii de performanta incluzand o sporita eficienta a consumului de carburant indeplinind si clasificarea "conservarea energiei" precum si sistemul de protectie crescut al emisiilor. Litera "C" urmata de o alta litera sau numar (de exmplu CI-4) indica faptul ca acest ulei este potrivit pentru motoarele diesel (cu aprindere prin compresie). A doua litera din categoriile "C" si "S" se atribuie in ordine alfabetica. Cu cat inaintam mai mult in alfabet cu atat tehnologia este mai avansata si calitatea mai ridicata a uleiurilor de motor.

In cazul nostru uleiul Valvoline SynPower 5W40 intruneste clasa de calitate API: SM/CF deci beneficiaza de cea mai noua tehnologie de aditivare.

Clasificarea uleiurilor de motor in concordanta cu API
Seria S
SA- utilizata pentru motoare pe benzina si diesel (Depasit)- categoria SA cuprinde uleiuri folosite pentru motoare vechi care sunt supuse unei exploatari moderate unde nu este necesara protectia oferita de componentele uleiului. Aceasta categorie nu are cerinte de performanta si uleiurile din aceasta categorie nu trebuie utilizate in motoare decat daca aceasta este recomandarea specifica a producatorului.
SB- utilizata pentru motoare pe benzina cu sarcina mica-categoria SB cuprinde uleiuri folosite pentru motoare vechi supuse unei exploatari moderate astfel incat sa beneficieze doar de o minima protectie oferita de componentele uleiului. Acest tip de uleiuri a fost folosit incepand cu anul 1930 si ofera protectie contra frecarii si rezistenta impotriva oxidarii uleiului si corodarii lagarelor. Nu este recomandat sa fie folosit doar daca aceasta este recomandarea specifica a producatorului de echipamente.
SC- utilizata pentru motoare pe benzina incepand cu anul 1964(Depasit) - categoria SC cuprinde uleiuri folosite pentru motoarele pe benzina produse sau concepute intre anii 1964 si 1967 la autovehicolele pentru pasageri si unele camioane. Uleiurile de acest tip controleaza depunerile cauzate de temperaturile ridicate sau joase, au proprietati antiuzura, antirugina, si anticoroziune.
SD- utilizata pentru motoare pe benzina incepand cu anul 1968(Depasit) - categoria SD cuprinde uleiuri folosite la motoarele pe benzina produse sau concepute intre anii 1968 si 1970 la modele pentru pasageri si unele camioane. Aceasta categorie poate fi folosita si de modele de autovehicole aparute dupa anul 1971 daca asa este recomandat in manualul acestora. Uleiurile din aceasta categorie ofera protectie impotriva depunerilor cauzate de temperaturile inalte si joase, uzurii, ruginei si coroziunii la motoarele pe benzina la care se cer indeplinite cerintele API SC.
SE- utilizata pentru motoare pe benzina incepand cu anul 1972(Depasit) - categoria SE cuprinde uleiuri folosite la motoarele pe benzina produse intre anii 1972 si 1979 , uleiuri ce ofera o si mai mare protectie impotriva oxidarii, depunerilor cauzate de temperatura ridicata, rugina si coroziune. Aceste uleiuri sunt recomandate acolo unde producatorul cere sa fie indeplinite cerintele API SD sau SC.
SF- utilizata pentru motoare pe benzina incepand cu anul 1980(Depasit) - categoria SF cuprinde uleiuri folosite la motoarele pe benzina produse sau concepute intre anii 1980 si 1989 ce functioneaza conform cu recomandarile de intretinere ale producatorilor de motoare. Uleiurile din aceasta categorie ofera stabilitate marita, au performante crescute antiuzura si antioxidare raportate la uleiurile ce indeplinesc standardele API SE. Deasemenea reduc depunerile, rugina si coroziunea. Uleiurile ce indeplinesc cerintele API SF pot fi folosite in cazurile in care este recomandat orice ulei API SE, SD sau SC.
SG- utilizata pentru motoare pe benzina produse dupa anul 1989(Depasit) - categoria SG cuprinde uleiuri folosite la motoarele cu benzina a autovehicolelor de pasageri, dubite, camioane usoare. Uleiurile din categoria SG includ si performante cerute de categoria API CC (Anumiti producatori de motoare pe benzina cer ca uleiurile sa indeplineasca si cerintele categoriei CD specifica motoarelor diesel). Uleiurile de motor cu aceasta specificatie ofera o protectie marita impotriva depunerilor, oxidarii uleiului si uzurii motorului fata de uleiurile din categoriile anterioare. Deasemenea ofera protectie impotriva ruginei si coroziunii. pot fi folosite atunci cand producatorul recomanda un ulei ce indeplineste cerintele API SF,SE,SF/CC sau SE/CC.
SH- utilizata pentru motoare pe benzina produse dupa anul 1994 - categoria SH cuprinde uleiuri folosite la motoarele pe benzina actuale ale autovehicolelor de pasageri, dubite, camioane usoare si indeplinesc cerintele API SG categorie ce tinde sa fie inlocuita acolo unde este necesara protectie marita impotriva depunerilor, oxidarii uleiului, uzurii, si coroziunii. Uleiurile ce indeplinesc cerintele API SH au fost testate in concordanta cu codul practic al American Chemistry Council (ACC) si pot fi utilizate acolo unde este recomandata folosirea unui ulei ce indeplineste cerintele API SG. Incepand cu1 Iulie 1997, API SH poate fi folosit doar impreuna cu API CF, CF-2, CF-4 sau CG-4 cand apare impreuna cu simbolul API si categoria C trebuie mentionata prima.
SJ- utilizata pentru motoare pe benzina produse dupa anul 1997 - categoria SJ a fost adoptata in anul 1996 si cuprinde uleiuri folosite la motoarele pe benzina actuale ale autovehicolelor de pasageri, dubite, camioane usoare. Uleiurile ce indeplinesc cerintele API SJ au fost testate in concordanta cu ACC. Pot fi folosite acolo unde se recomanda un ulei ce indeplineste cerintele API SH sau anterior acestei categorii.
SL- utilizata pentru motoare pe benzina produse dupa anul 2001 - categoria SL cuprinde uleiuri ce pot fi folosite la motoarele pe benzina ale autovehicolelor de pasageri, sport, dubite si camioane usoare. Uleiurile ce indeplinesc cerintele API SL au fost testate in concordanta cu ACC. Pot fi folosite acolo unde se recomanda un ulei ce indeplineste cerintele API SJ sau anterior acestei categorii.
SM- introdusa in 30 Noiembrie 2004 - categoria SM are calitati imbunatatite si ofera o deosebita protectie impotriva oxidarii, depunerilor, uzurii precum si performante deosebite la temperaturi joase si in durata de folosire a uleiului. Unele din uleiurile ce fac parte din categoria SM indeplinesc specificatiile ILSAC si respecta standardele de conservare a energiei. Ele pot fi utilizate acolo unde este recommandat un ulei ce indeplineste cerintele API SJ si SL sau categorii anterioare.

Seria C
CA- utilizata pentru motoare diesel (Depasita) - categoria CA cuprinde uleiuri folosite pentru motoare diesel vechi exploatate in conditii moderate, cu combustibil de buna calitate. Uleiurile din aceasta categorie asigura protectie impotriva coroziunii lagarelor si a depunerilor la motoarele diesel cu aspiratie naturala atunci cand este folosit un carburant de calitate buna si nu se impun cerinte speciale de protectie impotriva uzurii si a depunerilor. Aceste uleiuri erau folosite pe o scara larga intre anii 1940 - 1950 dar nu se recomanda a fi folosite decat la indicatiile specifice ale producatorului de echipamente.
CB- utilizata pentru motoare diesel (Depasita) - categoria CB cuprinde uleiuri folosite pentru motoare diesel vechi exploatate in conditii moderate, cu combustibil de calitate inferioara ce necesita protectie sporita impotriva uzurii si depunerilor. Ocazional a fost folosit si la motoarele pe benzina exploatate in conditii medii. Aceasta categorie de uleiuri a fost introdusa in anul 1949. Asigura protectia necesara impotriva coroziunii lagarelor si a depunerilor cauzate de temperaturile foarte ridicate in motoarele diesel cu aspiratie naturala ce folosesc combustibil cu un continut ridicat de sulf.
CC- utilizata pentru motoare diesel (Depasita) - asigura functionarea motoarelor diesel cu aspiratie naturala, turbo sau cu compresie supuse unei exploatari moderate sau grele si la anumite masini grele cu motoare pe benzina. Aceste uleiuri asigura protectie impotriva coroziunii lagarelor, ruginii precum si a depunerilor cauzate de temperaturile foarte inalte sau joase la motoarele cu benzina.
CD- utilizata pentru motoare diesel (Depasita) - asigura functionarea anumitor motoare diesel cu aspiratie naturala turbo, motoare cu compresie unde este vitala protectia impotriva uzurii si depunerilor sau este necesara utilizarea unei game largi de carburanti (incluzand carburanti cu continut mare de sulf). Aceste tipuri de uleiuri au fost introduse in anul 1955.
CD II- (Depasita) utilizata pentru motoare diesel in 2 timpi ce functioneaza in conditii severe ce necesita protectie impotriva uzurii si depunerilor. Acest tip de uleiuri indeplinesc toate cerintele API CD.
CE- utilizata pentru motoare diesel aparute dupa anul 1983 (Depasita) - asigura functionarea anumitor masini grele cu motoare diesel turbo si cu compresie, fabricate dupa anul 1983 si care functioneaza in conditii de viteza redusa - incarcatura mare si viteza mare - incarcatura mare. Acest tip de uleiuri poate fi folosit atunci cand este recomandata categoria API CD.
CF-4- utilizata pentru motoarele diesel aparute dupa anul 1990 - asigura functionarea motoarelor diesel in 4 timpi de mare viteza. Uleiurile API CF-4 indeplinesc cerintele categoriei API CE, asigurand protectie impotriva consumului marit de ulei si a depunerilor pe pistoane. Aceste uleiuri le pot inlocui pe cele API CE si sunt potrivite pentru camioane grele. In combinatie cu categoria S potrivita pot fi utilizate si la motoarele pe benzina sau diesel mici (masini de pasageri, camioane usoare, dubite) cand aceasta este recomandarea producatorului.
CF- utilizata pentru motoare diesel cu injectie indirecta - asigura functionarea acestui tip de motoare si a altor motoare diesel ce folosesc o varietate larga de combustibil inclusiv cele ce folososesc combustibil cu continut ridicat de sulf. Asigura o protectie foarte buna impotriva depunerilor pe pistoane, uzura si coroziunea lagarelor ce contin cupru pentru motoarele cu aspiratie naturala turbo si cu compresie. Aceste uleiuri se folosesc incepand cu anul 1994 si pot fi folosite si acolo unde se recomanda ulei API CD.
CF-2- utilizata pentru motoare diesel in 2 timpi ce functioneaza in conditii severe (Depasit) - asigura functionarea motoarelor diesel in 2 timpi protejand cilindrii de uzura prin frecare. Acest tip de uleiuri a aparut in anul 1994 si poate fi folosit si acolo unde se recomanda un ulei API CD-II.
CG-4- utilizata pentru motoare diesel ce functioneaza in conditii grele - aceasta categorie cuprinde uleiuri folosite la motoare diesel in 4 timpi de viteza mare la masini grele (camioane cu remorca, basculante, etc.). Uleiurile de tip CG-4 asigura o buna protectie impotriva depunerilor pe pistoane cazate de temperaturile inalte, uzura, coroziune, spumare, oxidare si acumularea cenusei. Aceste uleiuri sunt formulate astfel incat sa indeplineasca standardele referitoare la emisiile de gaze ale anului 1994 si pot fi folosite acolo unde se cere utilizarea unui ulei API CD, CE si CF-4.
CH-4- utilizata la motoare diesel in 4 timpi ce functioneza in conditii severe astfel incat sa indeplineasca standardele referitoare la emisiile de gaze ale anului 1998. Sunt formulate astfel incat sa fie folosite impreuna cu combustibil diesel cu continut de sulf ce ajunge pina la 0.5 %. Uleiurile CH-4 sunt superioare ca si performante celor din categoria API CF-4 si API CG-4.
CI-4- utilizata la motoare diesel fabricate dupa anul 2002 ce functioneaza in conditii severe. Aceste uleiuri sunt potrivite pentru aplicatiile unde este folosit combustibil diesel ce are continut de sulf de pana la 0.05%. Sunt eficiente in marirea duratei de viata a motorului, reduc tendinta de uzura coroziva, cresc stabilitatea la temperaturi ridicate si joase, controleza depunerile de cenusa, uzura valvelor, ingrosarea oxidanta, spumarea si scaderea viscozitatii la aschiere. Uleiurile CI-4 sunt superioare uleiurilor API CH-4, CG-4 si CF-4.
CI-4 Plus- serie creata in anul 2004. Acest ulei are proprietati superioare uleiului CI-4 oferind un grad ridicat de protectie impotriva cresterii viscozitatii datorate cenusei si a scaderii viscozitatii datorate aschierii. Din punct de vedere al conservarii energiei CI-4 Plus apare in portiunea de jos a Bulinei API Service.


Ce este ACEA?


Asociatia Europeana a fabricantilor de automobile (ACEA) fondata in 1991 reprezinta interesele a 13 producatori de masini, camioane si autobuze la nivel European. Membrii acestei asociatii sunt companii internationale importante pe piata autovehicolelor ce conlucreaza pe teme legislative, comerciale, tehnice, de protectie a mediului. Membrii ACEA sunt concurenti pe piata auto dar sustin concurenta libera si corecta.
Ce este clasificarea ACEA?
ACEA a stabilit clasificarea in 4 categorii de performanta:
categoria A - motoare pe benzina
categoria B- motoare diesel pentru autoturisme
categoria C- uleiuri compatibile cu catalizatori
categoria E- motoare diesel pentru masini grele

Divizia principala ACEA
ACEA A- motoare pe benzina
ACEA B- motoare diesel de autoturisme
ACEA A/B- motoare pe benzina si motoare diesel usoare
ACEA C- uleiuri compatibile cu sisteme de catalizatori pentru motoare pe benzina si diesel cu un circuit secundar de circulatie a gazelor de esapament cu continut scazut de sulf, fosfor, si cenuse sulfuroasa
ACEA E- motoare diesel pentru masini grele

Clasificarea ACEA A
ACEA A1- calitate standard
ACEA A2- cel mai bun standard de calitate
ACEA A3- cea mai buna calitate in raport cu temperatura si oxidarea
ACEA A4- categorie retinuta pentru viitoare motoare cu benzina ce vor fi echipate cu sistem direct de injectie
ACEA A5- uleiuri cu viata mai lunga ce ofera posibilitatea reducerii consumului de carburant

Clasificarea ACEA B
ACEA B1- calitate de baza
ACEA B2- cel mai bun standard de calitate
ACEA B3- cea mai buna protectie impotriva uzurii si formarii cenusei
ACEA B4- pentru motoare diesel cu injectie directa
ACEA B5- cea mai buna calitate cu maximum de economie de combustibil

Clasificarea ACEA A/B
ACEA A1/B1- pentru motoare de autocamioane diesel si pe benzina
ACEA A3/B3- uleiuri foarte stabile folosite la motoare pe benzina si diesel de autocamioane. Acest tip de ulei se schimba la intervale mai mari de timp si este folosit la masini mai vechi.
ACEA A3/B4- uleiuri de calitate superioara foarte stabile folosite la motoare pe benzina foarte performante si diesel cu injectie directa de productie recenta.
ACEA A5/B5- uleiuri cu vascozitate mica , stabilitate mare folosite la motoarele diesel si pe benzina precum si la autocamioane.

Clasificarea ACEA C
ACEA C2- uleiuri stabile folosite la motoare cu catalizator cu 3 cai si filtru de particule ce au vascozitate scazuta la temperaturi inalte. Ele cresc capacitatea de functionare a catalizatorului pe 3 cai precum si a filtrului de particule. Daca exista nesiguranta cu privire la folosirea acestui tip de uleiuri se vor verifica instructiunile din manualul autovehicolului.
ACEA C3- uleiuri folosite la motoare diesel ce sunt echipate cu filtru de particule si catalizator pe 3 cai precum si la motoare de inalta performanta pe benzina.
ACEA C4- uleiuri folosite la motoare diesel si pe benzina echipate cu filtru de particule si catalizator pe 3 cai si in care nivelul de SAPS (cenusa sulfat, fosfor si sulf) este mai mic sau egal cu 0.5% si HTHS (vascozitatea la temperaturi ridicate) mai mare de 3,5MPa.s. Daca exista nesiguranta cu privire la folosirea acestui tip de uleiuri se vor verifica instructiunile din manualul autovehicolului.

Clasificarea ACEA E
ACEA E1- calitate standard. A fost retras in anul 2000.
ACEA E2- ulei cu destinatie generala pentru motoare diesel cu aspiratie naturala, echipate turbo, cu cicluri indirecte sau imbunatatite si cu interval normal de schimb al uleiului
ACEA E3- uleiuri ce asigura protectie impotriva funinginii, impiedica colmatarea canalelor de ungere a motorului.
ACEA E4- Ulei stabil ce isi pastreaza proprietatile, asigura inlaturarea cenusei si protectie impotriva uzurii si murdaririi pistoanelor. Este recomandat la motoarele diesel ce indeplinesc cerintele de emisie a gazelor Euro1, Euro2, Euro3 si Euro4. Este deasemenea recomandat pentru motoare ce nu au filtre de particule si pentru motoare cu recirculare a gazelor de emisie sau echipate cu sistem SCR NOx de reducere a noxelor.
ACEA E5- Indeplineste cerintele motoarelor diesel moderne Euro1, Euro2, Euro3 si Euro4.
ACEA E6- Ulei stabil ce isi pastreaza proprietatile, asigura inlaturarea cenusei si protectie impotriva uzurii si murdaririi pistoanelor. Este recomandat la motoarele diesel ce indeplinesc cerintele de emisie a gazelor Euro1, Euro2, Euro3 si Euro4. Este deasemenea recomandat pentru motoare cu recirculare a gazelor de emisie sau echipate cu sistem SCR NOx de reducere a noxelor. Acest tip de ulei este recomandat pentru motoare echipate cu filtre de particule volatile si cele ce folosesc combustibil ce contine sulf (maxim 50ppm).
ACEA E7- Ulei stabil ce isi pastreaza proprietatile, asigura protectie impotriva uzurii si murdaririi pistoanelor, asigura lustruirea cornetelor cilindrice si inlaturarea cenusei. Asigura o buna protectie impotriva uzurii normale si impotriva resturilor ce se acumuleaza in turbocompresor, elimina funinginea si asigura stabilitatea unsorii. Este recomandat la motoarele diesel cu cerinte de emisie a gazelor Euro1, Euro2, Euro3 si Euro4. Este deasemenea recomandat pentru motoare ce nu au filtre de particule, au sisteme de recirculare a gazelor de emisie (EGR) si echipate cu system SCR NOx de reducere a noxelor.

Legenda
SAPS - Cenusa sulfatica. Fosfor.Sulf
DPF - Filtru de particule aflate in suspensie in gaz pentru motoare diesel
TWC - Catalizator pe 3 cai
HTHS - Viscozitate la temperatura inalta
EGR - Recircularea gazelor de emisie

In cazul nostru uleiul Valvoline SynPower 5W40 intruneste clasa de calitate A3/B4 deci implicit ultimile standarde de calitate.
 


Raspunsuri la intrebari frecvente:

1.Reprezentanta auto ma obliga sa fac service-ul in unitatea lor,cumparand toate consumabilele(ulei si piese) direct de la ei, in caz contrar, anulandu-mi garantia.Este legal?

Raspuns: Nu. Exista un regulament European care priveste vehiculele aflate in garantie in care se specifica dreptul clientului de a nu fi obligat sa cumpere piese de la dealer,acesta putand sa le cumpere si de la alte magazine specializate fara a pierde  dreptul la garantie .Acest regulament se numeste "regulamentul de exceptare pe Categorii (Block Exemption Regulation)" si este aplicabil si in Romania.Dvs puteti actiona in instanta dealerul respectiv si aveti toate sansele sa castigati procesul.
 


2.Pot amesteca uleiul vechi cu o alta marca de ulei?

Raspuns: Nu este recomandata amestecarea diferitelor branduri de ulei de motor deoarece fiecare in parte are aditivii sai si exista posibilitatea unor reactii neplacute.Daca totusi doriti sa efectuati trecerea pe o noua marca de ulei, va trebui sa goliti complet baia de ulei si sa folositi un aditiv de tip Engine Flush pentru a realiza o curatare a aditivilor uleiului precedent.
 


3.Se apropie iarna.Ar trebui sa folosesc un ulei mai subtire?

Raspuns:Nu. Uleiurile modern sunt uleiuri de motor multigrad ce intrunesc cerintele mai multor clase de vascozitate in functie de temperatura.Prin urmare nu este nevoie sa schimbati tipul de ulei in functie de sezonul rece sau cald.


4.Masina mea consuma cam mult ulei.Mecanicul mi-a spus ca este din cauza uleiului folosit.Ce sa fac?

Raspuns:In primul rand ar trebui sa va schimbati mecanicul auto.Atat timp cat uleiul de motor a fost ales corespunzator conform cu cerintele producatorului nu ar trebui sa va faceti probleme.Sunt masini care consuma aprox 1 litru de ulei la 10.000 de km si altele care nu consuma cantitati ce necesita completarea.Pe scurt,orice masina consuma ulei intr-o proportie mai mare sau mai mica dar daca va aflati in situatia in care vehiculul dvs consuma prea mult ulei,atunci acest fapt ar putea sa indice o problema mai grava ce se rezolva in service.


5.Ce ulei este mai bun pentru masina mea?5W40 sau 5W30 ?

Raspuns:Pentru clima din tara noastra oricare dintre cele doua tipuri de ulei de motor se va comporta aproximativ identic.Puteti folosi atat 5W40 cat si 5W30 fara nici o problema.Atentie insa la specificatiile de pe fiecare bidon in parte.Este posibil ca unul dintre uleiuri sa contina niste aditivi necesari motorului masinii dvs si in acel caz intervine o diferenta.(ex: aditiv pentru motoare cu filtru de particule)
 6.Producatorul imi recomanda un anumit brand de ulei de motor (si numai acela) pentru autoturismul meu.Este vreo problema daca folosesc alta marca?

Raspuns: Absolut nu.Atat timp cat uleiul ales de dvs contine aceleasi specificatii ca cele din cartea tehnica a masinii (ex: B4) atunci puteti folosi linisitit si alta marca.Nu se va intampla nimic daca intr-un Logan pentru care se recomanda Elf Evolution SXR 5W40 veti folosi Castrol Magnatec 5W40 C3,Valvoline SynPower 5W40 sau Mobil Super 3000 5W40.
Fiecare mare brand de ulei are contractele sale cu diferiti producatori de autovehicule prin care sunt sponsorizate cele din urma in vederea introducerii denumirii marcii in reclame sau in cartea tehnica.Spre exemplu,autoturismele BMW au inscriptionat pe capacul de la baia de ulei sigla Castrol.Credeti ca daca folositi alta marca de ulei similara,motorul dvs va avea de suferit?
Raspunsul vi-l puteti da acum si singuri odata ce ati parcurs aceste informatii.

Continua
Afla tot despre uleiurile de motor

Cataloage online

Ce tip de ulei imi trebuie?

Catalog uleiuri CastrolCatalog uleiuri Valvoline

Catalog uleiuri Mobil Catalog uleiuri Aral

Ce filtru se potriveste?

Catalog filtre Mahle Catalog filtre Mann

Catalog filtre CleanIntra in cont
Cautare Colet
Utile

uleideulei.ro

Cele mai bine vandute